Emisii auto: Deputații europeni cer Comisiei și statelor membre o atitudine corectă

0

Statele membre și Comisia au știut de peste 10 ani despre faptul că emisiile de oxid de nitrogen (NOx) ale mașinilor diesel erau mai mari în condiții reale de trafic față de testele de laborator. Acestea trebuie să îmbunătățească rapid sistemul de testare și verificare pentru mașinile noi pe drumurile europene, spun deputații europeni în recomandările votate marți. Într-un vot separat, deputații au modificat și regulile UE privind ”aprobarea modelului” care va face testele de mediu și de siguranță mai independente, cu o supraveghere mai strictă a mașinilor aflate în circulație.

Recomandările nelegislative pentru Comisie și Consiliu se bazează pe raportul final al Comisiei de anchetă privind măsurarea emisiilor în sectorul auto (EMIS).

Deputații europeni au ajuns la concluzia că deși Comisia și statele membre erau deja la curent de peste 10 ani cu faptul că emisiile de oxid de nitrogen (NOx) ale mașinilor diesel erau mai mari în condiții reale de trafic față de testele de laborator, nu au făcut nimic pentru a proteja corect calitatea aerului și sănătatea publică.

Mai mult, nicio autoritate din statele membre nu a suspectat sau nu a căutat ”echipamente de interferență”, ci s-au efectuat doar teste standard de aprobare a modelelor, iar Comisia nu a exprimat nicio suspiciune. După izbucnirea scandalului privind emisiile în septembrie 2015, Comisia s-a așteptat ca statele membre să efectueze investigații și nu a presat pentru nicio altă acțiune, iar statele membre nu au penalizat producătorii auto și nici nu au cerut retragerea mașinilor în discuție, se arată în text.

Recomandări pentru a îmbunătăți legislația UE și a asigura aplicarea ei

Recomandările cheie sunt următoarele:

• toate activitățile privind redactarea legislației în domeniul calității aerului și emisiilor ar trebui să se afle în portofoliul unui singur comisar și unei singure direcții generale, pentru a îmbunătăți supravegherea și concentrarea
• legislația UE privind emisiile în condiții reale de trafic ar trebui adoptată rapid, testele urmând să includă o serie largă de condiții de trafic, precum și variații imprevizibile pentru a detecta echipamentele ilegale de interferență
• cumpărătorii afectați de acest scandal ar trebui să primească compensații financiare din partea constructorilor de automobile implicați. Comisia ar trebui de asemenea să propună reguli pentru stabilirea unui sistem de recurs colectiv armonizat la nivelul UE, pentru o mai bună protecție a consumatorilor.
• noile reguli privind regulile de aprobare ar trebuie adoptate cât de repede posibil pentru a introduce un sistem nou de supraveghere UE, cu responsabilități clar definite

Deputații modifică regulile UE privind aprobarea modelelor auto pentru a preveni alte scandaluri privind emisiile

Într-un vot separat, Parlamentul a aprobat modificările la propunerea legislativă a Comisiei privind aprobarea modelelor auto pentru a îmbunătăți controlul activității centrelor de testare și a autorităților naționale care aprobă punerea pe piață a modelelor auto. Verificarea mașinilor aflate deja în circulație ar trebui întărită, iar Comisia ar trebui să aibă mai multă putere de supraveghere asupra activității autorităților naționale, iar în unele cazuri ar trebui să poată să testeze direct mașinile.

Statele membre UE ar trebui să testeze în fiecare an cel puțin 20% din modelele auto puse pe piață în statul lor în anul anterior, iar Comisia să aplice producătorilor auto care falsifică rezultatele testelor amenzi de 30 000 euro pentru fiecare mașină, se arată în text. Veniturile din aceste amenzi ar trebui utilizate pentru supravegherea pieței, pentru recompensarea clienților afectați sau pentru protecția mediului.

Ce urmează

Propunerea privind aprobarea modelelor auto a fost trimisă înapoi Comisiei pentru piață internă, în vederea începerii negocierilor interinstituționale. Consiliul trebuie să adopte poziția sa comună asupra dosarului înainte de începerea negocierilor.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here