Buican propune, PSD se opune salarizării corecte a domeniului sanitar!

0

Marți, 31 mai 2017, în cadrul dezbaterilor de la Comisia pentru Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților privind PL-x 209/2017 Proiectul Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, deputații PSD au votat împotriva amendamentului deputatului Cristian Buican privind majorarea cu 1,00 a coeficientului angajaților din sănătate. În condițiile în care veniturile angajaților din majoritatea instituțiilor din domeniul sanitar se bazează în mare parte pe sporuri, iar actuala formă a Legii Salarizării plafonează la 30% sporurile pe ordonator principal de credite, este obligatorie majorarea salariilor de bază tuturor angajaților din domeniul sanitar.

Deputatul Cristian Buican consideră că în condițiile în care toți decidenții clamează importanța domeniului sanitar, este normal să existe o salarizare atractivă, care să stopeze fenomenul de migrație a forței de muncă către țările din Vestul Europei, așa cum se întâmplă în prezent. Chiar dacă la nivel declarativ inițiatorii acestui proiect de lege insistă pe faptul că salariile din domeniul medical cresc foarte mult, majoritatea sindicatelor din sănătate sunt nemulțumite de plafonarea sporurilor la nivelul de maxim 30% din fondul de salarii pe ordonator principal de credite. Ținând cont că veniturile angajaților din sistemul sanitar se bazează foarte mult pe sporuri care depășesc, în majoritatea cazurilor plafonul introdus prin acest proiect de lege de doar 30% pe ordonator principal de credite, veniturile unor categorii de personal din domeniul sanitar vor scădea. În aceste condiții, este obligatorie majorarea cu 1.00 a coeficienților stabiliți pentru toate funcțiile din familia ocupațională de funcții bugetare ”Sănătate și asistență socială”.

”După ce au respins amendamentul privind majorarea salariilor de bază din învățământ, deputații PSD au votat și împotriva amendamentului subsemnatului privind majorarea cu 1,00 a coeficienților stabiliți pentru familia ocupațională de funcții bugetare ”Sănătate și Asistență Socială”. Plafonarea sporurilor la 30% din fondul de salarii pe ordonator principal de credite va conduce la micșorarea veniturilor majorității angajaților din sistemul medical care lucrează în instituții sanitare în care cuantumul sporurilor este mai mare de 50%, cum sunt UPU, ambulanță, CPU, ATI etc. Chiar dacă în presa aservită apar exemple de salarii fantasmagorice pentru anumite categorii de angajați din domeniul sanitar, o să existe și destul de multe cazuri în care veniturile vor scădea. În programul de guvernare cu care cei de la PSD s-au prezentat în fața alegătorilor, au scris negru pe alb că nu vor scădea niciun salariu, însă nu va fi așa. Votul deputaților PSD din Comisia de muncă împotriva amendamentelor subsemnatului privind majorarea salariilor propuse pentru învățământ și sănătate demonstrează că de fapt ei nu consideră aceste domenii prioritare, așa cum clamează” a declarat președintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here