Cristian Buican trage un semnal de alarmă: viaţa a 1 milion de pacienţi români este pusă în pericol de incompetenţa PSD-iştilor

0

Prin intermediul unei interpelări adresate Ministerului Sănătăţii, deputatul Cristian Buican îi atrage atenţia domnului Florian-Dorel Bodog privind deficitul de personal şi de autosanitare cu care se confruntă Serviciul de Ambulanţă. Conform informaţiilor publice oferite de către Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa”, la nivel naţional, „parcul de ambulanţe conţine 2.090 ambulanţe, între care cu vechime între 3 si 5 ani sunt 16%, între 5-7 ani – 10%, între 7-10 ani – 65%, peste 10 ani – 9%. Activitatea se desfăşoară cu un procent de 50% din numărul optim de ambulanţe necesar. De asemenea, un procent de 30% din numărul de ambulanţe din dotare au norma de casare sau de declasificare, ambulanţe care în conformitate cu legislaţia în vigoare nu pot fi folosite în asistenţa medicală de urgenţă”. Mai mult decât atât, nu există judeţ din România în care Serviciul Judeţean de Ambulanţă să funcţioneze la parametrii optimi, în ceea ce priveşte dotarea cu autosanitare, articolele din presa centrală sau locală privind lipsa unui număr suficient de ambulanţe  sau existenţa de ambulanţe cu peste 500.000 sau chiar 1.000.000 de km la bord fiind mai mult decât sugestive.

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, i-a atras atenţia Ministrului Sănătăţi şi asupra deficitului de personal din cadrul celui mai important serviciu de urgenţă medicală din România, subliniind faptul că la fel ca şi în cazul dotării cu autosanitare, Serviciul de Ambulanţă înregistrează probleme şi în ceea ce priveşte lipsa de personal. Conform sindicatului reprezentativ, „deficitul de personal, conform actelor normative în vigoare, este de 40 la suta”. Din păcate, acest deficit de personal înregistrează, de la un an la altul, un trend crescător. De exemplu, dacă la nivelul anului 2015 existau un număr de 4.525 de ambulanţieri, în anul 2016 numărul acestora a scăzut la 4.325.  Cu toate acestea, Serviciul de Ambulanţă a avut în anul 2016 un număr de aproape 3 milioane de intervenţii.

În finalul interpelării, deputatul Cristian Buican i-a solicitat domnului Florian-Dorel Bodog informaţii privind calendarul preconizat privind achiziţia de autosanitare pentru dotarea Serviciului de Ambulanţă, măsurile pe care le are în vedere pentru reducerea deficitului de personal ale acestui serviciu de urgenţă şi numărul de ambulanţe pe care le va aloca judeţului Vâlcea, după finalizarea procedurilor de achiziţionare ale acestora.

„Din păcate, situaţia Serviciului de Ambulanţă nu este una foarte bună. Deficitul de personal este undeva la 40% la nivel naţional, iar mult promisa dotare cu maşini noi se lasă mult aşteptată. Nu pot să nu remarc lipsa de interes şi implicare a autorităţilor competente în privinţa principalului serviciu de urgenţă medicală din ţară. Ignoranţa PSD-iştilor din Ministerul Sănătăţii poate avea urmări tragice, care poate duce chiar la pierderea de vieţi omeneşti. Minim 30% din cele aproape 3 milioane de urgenţe pe care acest serviciu le are în fiecare an sunt făcute cu ambulanţe care nu corespund standardelor legale în domeniu. Astfel, anual viaţa a aproape 1 milion de pacienţi români este pusă în pericol, iar reprezentanţii PSD din Guvern se ceartă cine să facă licitaţia pentru maşini noi” a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here