EPPO-Procuratura Europeană, un Parchet european pentru combaterea fraudei cu fonduri europene

0

Parchetul european va investiga și urmări penal persoanele care vor comite infracțiuni care prejudiciază bugetul UE. 

În prezent, numai autoritățile naționale pot investiga și urmări frauda fiscală din bugetul UE, cum ar fi utilizarea intenționată a unei greșite a fondurilor structurale UE sau a unei proceduri de fraudă transfrontalieră cu TVA, jurisdicția lor terminând la granițe.

Parchetul European (EPPO-Procuratura Europeană) va permite schimbul rapid de informații, coordonarea investigației, protecția și confiscarea rapidă a bunurilor, precum și arestarea transfrontalieră a suspecților. Parchetul va lucra îndeaproape și complementar cu agenția Eurojust și cu biroul UE de investigații antifraudă OLAF pentru a asigura acțiunile de urmărire penală mai eficiente o mai bună recuperare a taxei de fraudă.

Raportorul Barbara Matera (PPE, IT) a declarat: “Datorită parchetului european, care va unifica munca procurorilor naționali într-un singur organism european, va fi eliminată dezavantajarea investigațiilor naționale necoordonate privind utilizarea greșită a fondurilor UE. Sperăm că atribuțiile Parchetului European vor include în viitor și infracțiunile transfrontaliere, cum ar fi terorismul și traficul de ființe umane. ”

Ce urmează
Parlamentul consimțăm la crearea Parchetului European cu 456 voturi pentru, 115 împotrivă și 60 de abțineri, iar Consiliul poate adopta formal Regulamentul privind acest. Parchetul ar putea deveni operațional între 2020 și 2021.

Context
EPPO este creat pe baza cooperării consolidate între 20 de state membre.Cele 8 state de îngrijire nu participă sunt: ​​Suedia, Olanda, Malta, Ungaria, Polonia, Marea Britanie, Irlanda și Danemarca, însă se vor putea alătura în orice moment cooperării dacă vor.

Biroul central al EPPO va fi în Luxemburg, având un procuror șef și procurori din toate statele participante, care vor supraveghea zi de zi investigațiile efectuate de procurorii delegați în toate statele membre participante.

La 5 iulie, Parlamentul a aprobat definițiile comune privind infracțiunile legate de frauda care se află sub jurisdicția EPPO . Lista lor va fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, terorismul.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here