Educația la nivel local și problemele legate de aceasta, subiectul principal al unei dezbateri organizate de USR Vâlcea

0

Uniunea Salvați România – filiala Vâlcea a organizat în data de 5 octombrie 2017 prima dezbatere pe teme de importanță majoră pentru Râmnicu Vâlcea și județul Vâlcea.

Invitații speciali ai evenimentului au fost doamna Ramona-Nicoleta Dinu, profesor universitar doctor la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității Ovidius și Senator USR de Constanța, alături de membrii Biroului Parlamentar al domniei sale.

Subiectul principal al dezbaterii a fost Educația de la nivel local și problemele legate de aceasta. Principala problemă discutată a fost lipsa unei bune corelări între oferta educațională locală și oferta de muncă disponibilă.

Discuțiile s-au concentrat în jurul găsirii unor soluții legislative și de politici publice, care să determine ajustarea învățământului local (cu precădere pre-universitar) la cerințele angajatorilor activi pe piața locală. S-a luat în considerare în mod special segmentul de învățământ profesional și tehnic, știut fiind faptul că acesta suferă de un deficit structural de elevi și cadre didactice pregătite pentru cererea tot mai mare de meserii și specialități tehnice de pe piața locală.

La finalul dezbaterii participanții au agreat continuarea colaborării în vederea găsirii unor mecanisme de ordin național (propuneri legislative) și local (propuneri de hotărâri de consiliu local) care să permită și să încurajeze ajustarea ofertei educaționale locale la piața muncii din județul Vâlcea. În acest sens, Doamna Senator Ramona-Nicoleta Dinu va analiza în perioada următoare posibilitatea amendării cadrului legislativ, iar USR Vâlcea va dezvolta o propunere de proiect public, pe care o va adresa Consiliului Local și Primăriei Municipiului Râmnicu în vederea colaborării cu aceste autorități pe tema re-conectării învățământului local la cererea de muncă locală.

Proiectul de colaborare este deschis tuturor celor care doresc să se implice. Pentru întrebări, sugestii, comentarii, dar și pentru idei de corelare locală dintre oferta de educație și oferta de muncă, cei interesați se pot adresa direct conducerii USR Vâlcea, precum și Biroului parlamentar al doamnei Senator Ramona Nicoleta Dinu.

Președinte USR Vâlcea
Andrei Gheorghiu

 

 

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here