Analzia principalelor activităţi desfăşurate şi rezultatele obţinute de IPJ Vâlcea în perioada 1 iunie – 15 septembrie 2017, în contextul “Sezonului Estival” – 2017
În baza Planului de măsuri al I.G.P.R. din 22.05.2017, la nivelul I.P.J. Vâlcea a fost întocmit Planul de măsuri pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului pe timpul sezonului estival, fiind stabilite, în raport de situaţia operativă, sarcini şi misiuni concrete de realizat, scopul fiind menţinerea ordinii publice pe timpul sezonului estival, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, realizarea unui climat de ordine şi linişte publică, pregătirea antiinfracţională a populaţiei, stabilirea unor relaţii de parteneriat cu cetăţenii, inclusiv desfăşurarea unor activităţi de consiliere şi informare, precum şi creşterea sentimentului de siguranţă a cetăţeanului.
Pe toată perioada sezonului estival, o atenţie deosebită a fost acordată operativităţii la intervenţiile solicitate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, precum şi la sesizările directe ale cetăţenilor, prin aplicarea principiului ,,cel mai apropiat poliţist de locul evenimentului intervine”. Astfel, efectivele de poliţie au intervenit în această perioadă la 5328 de evenimente.
În perioada de referinţă au fost organizate 911 de acţiuni, sesizate un număr de 1823 de infracţiuni ( 657 contra persoanei/ 575 contra patrimoniului/ 11 infracţiuni de corupţie şi de serviciu/ 218 la regimul rutier/362 infracţiuni de altă natură). De asemenea efectivele de poliţie au depistat în flagrant 174 de autori.
Totodată au fost aplicate 12798 de contravenţii, în valoare totală de 4.006.301 lei, fiind confiscate bunuri în valoare de 75358 lei.
Pentru asigurarea unui climat adecvat mediului de afaceri în zonele turisticedin judeţul Vâlcea, lucrătorii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au acţionat în principal pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale din domeniul turismului, alimentației publice, comerțului cu produse alimentare și nealimentare. Astfel au fost organizate un nr. de 27 acțiuni, fiind efectuate verificări în 9 târguri și piețe, precum și la 186 agenți economici de pe raza localităților Rm. Vâlcea, Drăgăşani, Brezoi, Horezu şi în staţiunile Călimănești, Băile Olănești, Băile Govora şi Voineasa. Au fost aplicate în total 153 de sancțiuni contravenționale în valoare de 408.630 lei, cf. prev. OUG 28/1999, H.G.237/2001 şi Lg.12/1990, fiind confiscate totodată bunuri valoare de 55.573 lei.
Activităţile desfăşurate pe linia prevenirii criminalităţii au fost structurate pe 2 programe cadru de prevenire, respectiv Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului şi Prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, în baza priorităţilor Poliţiei Române, fiind desfăşurată şi Campania de prevenire a violentei domestice „Aripi Frânte”. Rolul proactiv s-a concretizat în desfăşurarea mai multor acţiuni, după cum urmează:
– în ceea ce priveşte delicvenţa juvenilă, au fost derulate 6 acţiuni în zone publice, tabere şcolare, în târguri, precum şi 18 activităţi de distribuire materiale preventive, fiind informate 3136 de persoane. Totodată activităţile au fost mediatizate prin participarea la 3 emisiuni tv şi 6 articole în presa scrisă.
- pe linia prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului, au fost derulate 36 deactivităţi de informare directa în comunitate pe linia prevenirii furturilor din locuinţe, din autoturisme, din buzunare şi genţi şi din camerele de cazare/hotel, activităţile ce au fost derulate în toate staţiunile de pe raza judeţului având ca beneficiari peste 2000 de cetăţeni.
- pe linia prevenirii violenţei în familie, au fost derulate 28 de activităţi de distribuire materiale informative (afişe si ghiduri de prevenire a violenţei domestice) şi 6 activităţi de informare directa în comunitate. Precizăm că aceste activităţi au fost derulate în parteneriat cu Arhiepiscopia Râmnicului prin intermediul preoţilor parohi de la lăcaşele de cult din comunele arondate Politiei municipiului Drăgăşani.
- totodată, au fost realizate 3 activităţi de prevenire pe linie rutiera, una dedicată bicicliştilor, o alta pietonilor, fiind organizat şi un concurs de educaţie rutieră pentru cei mici, având cca 700 de beneficiari. Pentru derularea acestor activităţi au fost încheiate două protocoale de colaborare, unul cu Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Vâlcea şi unul cu Asociaţia pentru Prevenirea Accidentelor Rutiere şi de Muncă.
În vederea menţinerii unui climat de ordine şi siguranţă publică, structurile de investigaţii criminale au acţionat pentru:
– prevenirea şi combaterea infracţiunilor comise cu violenţă în zona barurilor, cluburilor, locurilor de cazare şi altor locuri pretabile, precum şi monitorizarea stărilor conflictuale;
– monitorizarea grupurilor de infractori cunoscuţi ca spărgători de locuinţe care pot acţiona în lipsa proprietarilor/chiriaşilor de la domiciliu;
– desfăşurarea de activităţi specifice pentru localizarea şi prinderea persoanelor urmărite şi punerea în executare a mandatelor de arestare preventivă ori de executare a pedepsei închisorii.
Astfel în perioada de referinţă au fost executate 25 de mandate ( 8 mandate de executare a pedepsei închisorii, 5 mandate de arestare preventivă, 11 mandate europene de arestare şi o sentinţă penală), 5 persoane puse sub control judiciar din care 2 sub control judiciar pe cauţiune şi 12 persoane arestate la domiciliu.
Efectivele de poliţişti din cadrul inspectoratului, în cooperare cu Biroul pentru Imigrări, au executat 3 acţiuni în parcările şi la unităţile de cazare din Staţiunea Băile Olăneşti, Băile Govora şi pe DN 7 – Brezoi , pentru depistarea străinilor cu şedere ilegală în ţară şi pentru a se verifica modul cum sunt respectate dispoziţiile legale cu privire la cazarea persoanelor, ocazie cu care nu au fost constatate ilegalităţi.
Pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice, s-au desfăşurat activităţi în baza planului SCUTUL PĂDURII 2017”, după cum urmează:
- au fost organizate 81 acţiuni;
- au fost constatate 53 infracţiuni ;
- au fost aplicate 82 sancţiuni contravenţionale la Legea 171/2010, în valoare 93.600 lei;
- a fost confiscată cantitatea de 662,53 mc material lemnos.
Pe linie de poliţie rutieră scopul principal este reducerea victimizării din accidente rutiere, precum şi fluidizarea traficului rutier.
În acest context au fost aplicate 10091 de contravenţii la OUG 195/2002, dintre care 134 pentru conducere sub influenţa alcoolului, 2940 pentru depăşirea limitei vitezei de circulaţie pe drumurile publice, precum şi 7017 de contravenţii pentru alte încălcări la regimul circulaţiei. Totodată au fost reţinute 1256 de permise de conducere şi retrase 578 de certificate de înmatriculare.
În perioada analizată au avut loc 232 (+37) de accidente rutiere , soldate cu 17 morţi (-2), 65 de răniţi grav (+14) şi 249 de răniţi uşor (+46).
Pe linia respectării regimului armelor, muniţiilor şi substanţelor explozive, sub coordonarea biroului de profil de la nivelul inspectoratului au fost organizate un număr de 64 acțiuni ce au avut ca obiectiv principal prevenirea și combaterea faptelor antisociale din domeniul armelor și munițiilor, braconaj cinegetic, substanțelor explozive. Au fost efectuate verificări pe raza localităților Rm. Vâlcea, Drăgășani, Călimănești, Băile Govora, Băbeni, Băile Olănești, Brezoi, Horezu, Sălătrucel, Berislăvești, Roșiile, Vlădești, Bărbăteşti, Lădeşti, Buneşti, Dăeşti, Goleşti şi Malaia, fiind constatate 58 de infracţiuni, aplicate 23 sancțiuni contravenționale în valoare de 16252 lei și confiscate 21 arme, 1679 buc. muniţie, 500 g pulbere explozivă, 4 dispozitive artizanale pentru confecționat cartușe de vânătoare .
Activitatea I.P.J. Vâlcea a fost mediatizată de către ofiţerul de presă, concretizată în 267 de articole publicate în presa scrisă, precum şi în 26 intervenţii la posturile de radio şi televiziune locale, unde au fost dezbătute probleme actuale privind prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, respectarea normelor de circulaţie rutieră, diferite alte activităţi de natură judiciară.
Colaborarea cu organele administraţiei a fost bună, luându-se permanent măsurile ce s-au impus în raport cu situaţiile concrete constatate şi acordându-se sprijinul necesar atunci când s-a solicitat, în scopul rezolvării problemelor apărute.
p./ Şeful Inspectoratului
Comisar-şef de poliţie
Gabriel Ciobotoiu