Au trecut cinci ani de când UE a interzis testarea produselor cosmetice pe animale, precum și vânzarea oricărui produs testat pe animale. Deși companiile europene au găsit și alte modalități de testare – atât etice, cât și mai eficiente – testele pe animale continuă să fie utilizate în întreaga lume. Acum, UE este pregătită să extindă interdicția la nivel global.
Blănoşi, amuzanți și drăguți, acești iepuri nu știu cât de norocoși sunt să trăiască în Europa. Datorită reglementărilor UE, ei pot fi siguri că nu vor fi folosiţi niciodată drept cobai pentru industria cosmetică. Testarea produselor cosmetice pe animale și vânzarea produselor testate pe animale au fost total interzise în 2013. Parlamentul European încearcă acum să impună o interdicție globală.
Miriam Dalli / S&D: “Cred că am arătat deja, în Uniunea Europeană, că această interdicție poate funcționa, și este timpul să acționăm decisiv. Trebuie să ne asigurăm că interdicția nu se aplică doar la nivelul UE, ci și în restul lumii.”
Interzicerea testării pe animale nu va fi ușoară. La nivel global, patru din cinci țări încă mai permit această practică. Iar în China, unde cosmeticele reprezintă o industrie majoră, testarea rămâne obligatorie. Cu toate că, odată cu creșterea numărului de companii care trec la metode alternative de testare, şi cu consumatorii care, din ce în ce mai mult, fac achiziții etice, practica ar putea dispărea în curând.
Sirpa Pietikäinen / EPP: “Acesta a fost un mare succes, deoarece ați avut ONG-uri, oameni de știință și industrii care au lucrat împreună cu politicienii pentru a atinge acest obiectiv“.
Parlamentul European dorește ca Națiunile Unite să facă din siguranţa animalelor o prioritate, la fel și opinia publică. Conform unui recent eurobarometru, 89% dintre cetățenii UE doresc ca UE să facă mai mult pentru a promova protecția animalelor din întreaga lume.