Măsuri pentru reducerea fluxurilor de numerar către jihadiști, în lupta împotriva terorismului

0

Deputații europeni propun modalități de eliminare a surselor de finanțare a terorismului. Aceștia solicită țărilor din UE să aibă un schimb activ și eficient de informații financiare și să urmărească mai atent tranzacțiile.

Lupta împotriva terorismului continuă, cu autoritățile care efectuează arestări și capturi de droguri, împiedică atacuri și pun teroriști ca Salah Abdeslam sub acuzare. Dar este și o problemă financiară. Parlamentul European se ocupă deja de spălarea banilor și de criminalitatea organizată, însă deputații cer acum mai multe modalități de investigare și urmărire a finanțării terorismului.

Javier Nart / ALDE: “Am trecut de la terorismul „mare”, în care se investeau sume mari, cum a fost cazul Turnurilor Gemene din New York, la un tip de terorism cu impact mare, dar cu investiții reduse, aproape amator“.

Principalul pas propus de Parlamentul European este crearea unei platforme de informații care va crea legături mai bune între instituțiile financiare, serviciile de informații și sistemul judiciar, pentru a reduce fluxurile de numerar către teroriști. Monitorizarea cardurilor de debit anonime și a modalităților tradiționale de transferare a banilor, cum ar fi sistemul arab hawala, ar trebui, de asemenea, îmbunătățite.

Javier Nart / ALDE: “Nu înseamnă că vom pune capăt sistemului hawala. Cei care îl folosesc trebuie să păstreze o evidență, în același mod în care cumpărătorii de aur au o evidență. Trebuie să spună de la cine primesc aur, cât de mult și cui îi este destinat“.

Acești bani vin, cel puțin parțial, din comerțul ilicit cu bunuri, arme de foc, droguri sau obiecte de artă. Parlamentul dorește să monitorizeze mai strict organizațiile suspecte implicate în acest comerț. Deputații europeni solicită, de asemenea, supravegherea mai strictă a centrelor educaționale și a lăcașurilor de cult cu potențiale legături teroriste.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here