UE: Austria a primit o amendă pentru raportarea greșită a datelor privind datoria publică

0

Luni, 28 mai 2018, Consiliul European a impus Austriei o amendă de 26,82 milioane euro datorită manipulării datelor privind datoriile din statul Salzburg (Land Salzburg). Amenda se referă la prezentarea greșită a datelor privind datoria publică în 2012 și 2013 și urmează unei anchete lansate de Comisie în mai 2016.

Ancheta a constatat o neglijență gravă în trei entități publice austriece: Curtea de Conturi de Stat, Oficiul de Stat și guvernul de stat din Salzburg. Comisia a emis un raport în februarie 2017.

Cei trei nu au reușit să asigure controale adecvate de compilare a datelor și proceduri de raportare a datelor. Acest lucru a permis unității bugetare a Oficiului de Stat să prezinte în mod eronat și să ascundă tranzacțiile financiare . Aceasta a dus la raportarea greșită de către Austria către Eurostat, oficiul statistic al UE, a datelor sale privind administrațiile publice în 2012 și 2013.

Este a doua oară când a fost impusă amendă pentru manipularea datelor în cadrul UE de supraveghere fiscală (Regulamentul 1173/2011). Prima a fost impusă Spaniei în iulie 2015. Regulamentul 1173/2011 a fost adoptat în 2011, ca parte a consolidării guvernanței fiscale.

Datele privind deficitul și datoria publică reprezintă o contribuție esențială la coordonarea politicilor economice la nivelul UE. Consiliul, hotărând la recomandarea Comisiei, poate decide să impună o amendă unui stat membru în scopul aplicării supravegherii bugetare în zona euro. Obiectivul este de a descuraja denaturarea datelor privind deficitul și datoria, fie intenționată, fie datorită unei neglijențe grave.

Decizia a fost luată în cadrul unei reuniuni a Consiliului Competitivității, fără discuții.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here