Filarmonica OLTENIA Craiova este invitată să participe la cea de-a XXX-a ediție a Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi. Miercuri, 23 iunie 2021, de la ora 19.00, în cadrul acestui prestigios eveniment, Corala Academică dirijată de Pavel Şopov şi Eugen Petre Sandu va interpreta în sala de concerte lucrări semnate de Irina Odăgescu Țuțuianu, Dan Buciu, Dan Dediu, Eugen Petre Sandu, Grigore Cudalbu. În program vor fi cinci lucrări în primă audiţie.
DIRIJORI
- PAVEL ȘOPOV
- EUGEN PETRE SANDU
În program:
- Irina Odăgescu-Țuțuianu: „Tatăl nostru”
- Mircea Neagu: „Hora mare pe bătute” (p.a.)
- Remus Georgescu: „Taina” (p.a.)
- Dan Buciu: „Frumoasă luna mai”
- Mihai Măniceanu: „Hop și’a-șa!” (p.a.)
- Liviu Comes: „Balada”
- George Balint: „Paparuda”
- Eugen Petre Sandu: „Crăiasa din povești” (p.a.a.)
- Dan Dediu: „Trinklied”
- Sigismund Toduță: „Leagănă-te frunzuliță”
- Marțian Negrea: „Psalmul 123”
- Olguța Lupu: „Dă-ne, Doamne, soarele” (p.a.)
- Doru Popovici: „Ce te legeni, codrule?”
- Olguța Lupu: „Din palme” (p.a.)
- Grigore Cudalbu: „Hazuri și necazuri”
Pavel Şopov a absolvit succesiv Liceul de Muzică nr. 1 din Bucureşti (1973) şi Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din capitală (1978), secţia pedagogie muzicală (specializarea muzică vocală şi instrumentală). A urmat cursul de dirijat coral la clasele profesorilor Silvia Secrieriu şi Iovan Miclea. După absolvire, a înfiinţat un cor al cadrelor didactice din oraşul Drăgăneşti-Olt, obţinând o menţiune la etapa judeţeană a Festivalului “Cântarea României” (1979). Din luna septembrie a aceluiaşi an a condus corul bărbătesc al I.T.M.A. Craiova, până în anul 1984, participând în această perioadă la diferite spectacole şi concursuri pe scenele craiovene: Filarmonica “Oltenia”, Clubul I.T.M.A., Casa Ştiinţei şi Tehnicii, Liceul de Artă, Clubul Electroputere. În perioada 1984 – 1989, pregăteşte ca dirijor secund, alături de maestrul Alexandru Racu, Corul Sindicatului Învăţământ.
În anul 1987, a preluat conducerea corului Liceului de Artă din Craiova efectuând turnee atât în ţară, cât şi în străinătate, participând la numeroase manifestări culturale. A fost, în perioade distincte, dirijor al corului Filarmonicii “Oltenia” şi maestru de cor la Teatrul Liric “Elena Teodorini”. De-a lungul anilor, a desfăşurat şi o intensă activitate didactică, fiind profesor titular (o perioadă şi director) al Liceului de Artă “Marin Sorescu”, iar, în ultimii ani, lector universitar doctor la Departamentul de Arte al Facultăţii de Litere – Universitatea din Craiova; actualmente, în paralel, îndeplinește calitatea de maestru de cor al Filarmonicii oltene.
Născut în anul 1965, Eugen Petre Sandu este dublu licenţiat în muzică (specializările pedagogie muzicală şi compoziţie). După absolvirea Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, în perioada 2001 – 2004 a urmat studii doctorale, în teza sa de doctorat abordând tema “Stabilitate şi spontaneitate în creaţia epică folclorică” (îndrumător – prof. univ. dr. Gheorghe Oprea).Din anul 1996 este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, iar din anul 2004 a devenit şi membru al Asociaţiei Naţionale Corale din România.
Simultan cu desfăşurarea carierei dirijorale, Eugen Petre Sandu a activat şi ca profesor de clarinet şi compoziţie, remarcându-se, totodată, şi în domeniul compoziţiei. De asemenea, a scris numeroase articole şi cărţi de specialitate (volumele ”Stabilitate şi spontaneitate în creaţia epică folclorică”, 2006; ”Colindul – între mit şi realitate”, 2006), studii de muzicologie (”Creaţia folclorică – proces deschis”) şi a compus lucrări corale, publicate în volumele: ”Ingratitudini”, (două volume, 2006), ”Album de piese pentru cor mixt” (ediţie revizuită, 2008), ”Album de coruri pentru voci egale” (ediţie revizuită, 2008). În acest sens, creaţii artistice ale sale au fost achiziţionate şi au intrat în patrimoniul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.
În perioada 1991 – 2013 a fost cadru didactic asociat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Din anul 2003 desfăşoară o importantă carieră didactică în calitate de profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Muzică al Facultăţii de Litere – Universitatea din Craiova, iar din anul 2020 este dirijor al Coralei academice a Filarmonicii „Oltenia” Craiova.
Evenimentul va avea loc cu public în sală, cu limitarea locurilor la maximum 70% din capacitatea sălii de concerte, cu respectarea distanţării şi purtarea măştii de protecţie.
- Preţuri bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenţi, seniori)
- Agenţia de bilete, Calea Unirii, nr. 16
- Telefon: 0251.414.698
- Program: luni-vineri; orele 10:00-18:00