Prim-ministrul Poloniei propune o Uniune sigură, care să protejeze cetăţenii în faţa puterii marilor corporaţii globale

0

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki a participat miercuri, 4 iulie 2018, la dezbaterea privind viitorul Europei, alături de deputaţii din Parlamentul European şi Vice-preşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis.

„Polonia a fost printre primele ţări care au acordat femeilor dreptul de vot şi statul de drept are fundamente puternice în ţara noastră. Dacă nu ar fi fost Cortina de Fier, am fi putut fi unul dintre fondatorii Uniunii Europene. Acum, ca membră cu drepturi depline, dorim să propunem un program constructiv, prin care să respectăm identitățile naţionale şi prin care fiecare ţară să aibă dreptul de a îşi stabili sistemul juridic, în concordanță cu propriile tradiții”, a declarat Prim-ministrul polonez.

„Proiectul european trebuie să fie mai deschis, deoarece situaţia de azi este una fără precedent, din cauza tuturor crizelor care s-au acumulat”, a continuat Mateusz Morawiecki, menţionând, printre altele, criza migraţiei, Brexit şi războiul hibrid purtat de Rusia.

Prim-ministrul Poloniei a propus o Uniune sigură, care să protejeze cetăţenii în faţa puterii marilor corporaţii globale şi care să lupte cu disparitățile cu ajutorul unei politici ambițioase de coeziune. A insistat asupra faptului că Polonia elimină deficienţele din sistemul de colectare a taxelor şi luptă cu evaziunea fiscală, sugerând că un sistem judiciar pasiv, care nu a funcționat eficient, este responsabil.

Liderii principalelor grupuri politice i-au adresat lui Mateusz Morawiecki întrebări legate de schimbările din sistemul judiciar, care amenință statul de drept din Polonia. Majoritatea deputaţilor au condamnat guvernul polonez pentru consolidarea puterii sale. Fiind de acord cu poziţia Prim-ministrului polonez în legătură cu strategia de dezvoltare, securitate energetică şi apărare, deputaţii şi-au exprimat în mod unitar convingerea că Uniunea Europeană trebuie să fie construită pe valori comune ale statului de drept.

Deputaţii europeni au amintit că Polonia a inventat separația puterilor în constituţia sa, prima de acest fel din Europa şi au declarat că forțarea judecătorilor să se pensioneze şi punerea acestora sub control politic nu este un aspect care ţine de tradiţia naţională. Deputaţii şi-au manifestat din nou sprijinul pentru cetăţenii polonezi care protestează în stradă împotriva acestor schimbări.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here