UE încheie un acord împotriva pescuitului nereglementat în zona centrală a Oceanului Arctic

0

În curând, UE va deveni parte la un acord internațional de prevenire a pescuitului nereglementat în marea liberă din zona centrală a Oceanului Arctic.

Luni, 4 martie 2019, Consiliul European a adoptat o decizie privind încheierea acestui acord, care a fost semnat la 3 octombrie 2018 de cele cinci state de coastă de la Oceanul Arctic – Canada, Danemarca (acționând în numele Groenlandei și al Insulelor Feroe), Norvegia, Rusia și Statele Unite – alături de China, UE, Islanda, Japonia și Coreea de Sud.

“Sunt mândru să anunț că UE va deveni în curând parte a acestui acord istoric care protejează, pentru prima oară, Oceanul Arctic și ecosistemul fragil al acestuia. Este un pas vital către obținerea unei durabilități sporite și consolidarea guvernanței oceanelor.” – a declarat Petre Daea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale din România.

Obiectivul acordului este de a preveni pescuitul nereglementat în porțiunea de mare liberă din zona centrală a Oceanului Arctic prin aplicarea unor măsuri preventive în materie de conservare și gestionare, în cadrul unei strategii pe termen lung de protecție a ecosistemelor marine sănătoase, și de a asigura conservarea și exploatarea durabilă a stocurilor de pește.

În temeiul acordului, cele zece părți vizate au convenit să interzică pescuitul comercial în porțiunea de mare liberă a Oceanului Arctic pentru o perioadă inițială de 16 ani (care urmează să fie prelungită automat la fiecare cinci ani), până în momentul în care oamenii de știință vor confirma că se poate realiza în mod durabil și până când părțile vor conveni asupra mecanismelor de asigurare a durabilității stocurilor de pește.

Este prima dată când marea liberă arctică este reglementată de un regim internațional de conservare și gestionare.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here