Centrul european pentru știință și mass-media ajută la combaterea știrilor false

0

Răspândirea știrilor false reprezintă o amenințare pentru încrederea cetățenilor în instituțiile UE. Ca răspuns, grupul STOA al Parlamentului European a introdus Centrul european pentru știință și mass-media, care permite jurnaliștilor, oamenilor de știință și politicienilor să verifice informațiile și să facă schimb de opinii.

Știrile false afectează nu numai politica, ci și lumea științifică… Cu noua tehnologie, care face parte acum din viața noastră de zi cu zi, este esențial să avem încredere că informațiile pe care le primim sunt corecte. Acest lucru este valabil în special în domeniul științific, care poate fi foarte complex.

Olivier Dessibourg / President of the Swiss association for science journalism: “Dacă trebuie să mă gândesc la un exemplu de dezinformare în domeniul științei, m-aș întoarce în 2008, când s-a lansat LHC, acceleratorul de la CERN. Oamenii s-au temut la acea vreme că s-ar putea crea mici găuri negre care să înghită Pământul.

Potrivit unui studiu recent, 80% dintre cetățenii europeni s-au confruntat deja cu informații false sau înșelătoare în mediul online, cel puțin de câteva ori pe lună. Această criză de încredere îngrijorează Parlamentul European.

Eva Kaili / MEP & STOA Chair: “Un mesaj negativ poate deveni viral foarte rapid. Ne dăm seama că trebuie să facem față acestui fenomen, asigurându-ne că cetățenii vor avea opțiunea de a afla și adevărul, sau ceea ce considerăm noi a fi dovedit științific.

În iunie 2018, Grupul pentru viitorul științei și tehnologiei din Parlamentul European a lansat „Centrul european pentru știință și mass-media”. O platformă menită să informeze, să educe și să reunească jurnaliști, oameni de știință și factori de decizie politică. Scopul este de a îmbunătăți instrumentele jurnalistice de verificare a cunoștințelor și a informațiilor și de a colabora cu oamenii de știință. De asemenea, le oferă factorilor de decizie politică un punct de contact pentru a face schimb de opinii.

Yves Sciama / President of the French Association of Science Journalism (AJSPI): “Noi, jurnaliștii din domeniul științei acoperim știința, care a devenit internațională dar și industriile, corporațiile care sunt de asemenea internaționale și politica care a devenit europeană. Așadar, este absolut necesar să ne conectăm la nivel internațional pentru a aborda la nivel internațional marile provocări ale muncii noastre. Acest Centru pentru mass-media ne poate ajuta să facem acest lucru.

Centrul european pentru știință și mass-media și jurnaliștii de știință le oferă cetățenilor europeni informații credibile, din surse verificate. De asemenea, va monitoriza cele mai căutate subiecte științifice online și în presă, împărtăşind tendințele publicului larg. Este un pas crucial către un acces mai sănătos la informații.

sursa: Multimedia Centre / Parlamentul European

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here