Dolj: Activităţi de prevenire a traficului de persoane desfăşurate de poliţişti în mediul rural

0

Joi, 16 mai 2019, dar şi în ziua de 9 mai 2019, poliţişti din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Dolj, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Rast şi Posturilor de Poliţie Bistreţ şi Afumaţi, împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Craiova au desfăşurat activități, în cadrul campaniei de prevenire a traficului de persoane  „Informează-te! Nu te lăsa vândut!”, care face parte din Programul de Cooperare Elveţiano-Român. 

Poliţiştii s-au deplasat la unităţile de învăţământ din localităţile Afumaţi şi Bistreţ şi au purtat discuţii cu cei 232 de elevi ai claselor gimnaziale prezenţi la activitate, dar şi cu părinţi şi cadre didactice.

Temele abordate au vizat etapele traficului de fiinţe umane, modalităţile de racolare a victimelor, profilul traficantului, profilul victimei, forme de exploatare a minorilor, factorii de risc la care se pot expune minorii şi instituţii la care pot apela pentru a obţine informaţii sau pentru a solicita ajutor.

Elevii au putut viziona filme pe această temă şi au primit pixuri, caiete şi pliante cu recomandări preventive şi mesaje din cadrul campaniei.

Activitățile de acest gen vor continua până la sfârşitul anului şcolar. 

Nu uitaţi

Câştigarea încrederii victimei este principala sarcină a traficantului.

Dacă ţi s-a făcut o asemenea propunere, gândeşte-te de mai multe ori dacă:

  • nu ai paşaport sau carte de identitate, iar persoana care ţi-a făcut propunerea se oferă să ţi-l obţină în termen scurt;
  • eşti minor şi ţi se spune că “se rezolvă” trecerea frontierei;
  • ţi se reţine paşaportul sau cartea de identitate din diverse motive;
  • ţi se cere să semnezi nişte documente pe care nu le înţelegi  sau sunt într-o limbă străină pe care nu o cunoşti;
  • ţi se oferă cadouri pentru acceptarea propunerii;
  • nu ţi se cere o anumită experienţă sau calificare pentru locul de muncă propus.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here