CIECH Soda România, forțată să demareze procesul de oprire a producției la singura fabrică de sodă din țară

0
CIECH Soda România își crește șansele de a relua producția de sodă pe termen mediu
  • CIECH Soda România este forțată să demareze pregătirile necesare pentru oprirea producției la fabrica sa, începând cu 18 septembrie 2019.
  • Principala cauză a acestei măsuri o reprezintă creșterile succesive ale prețului la principala materie primă a fabricii, aburul industrial – cu aproximativ 135% mai mare față de 2018 (cu certificatele CO2 incluse).
  • CIECH caută acum mai multe soluții pentru CIECH Soda România, una dintre acestea fiind dezvoltarea unui plan pentru obținerea aburului dintr-o nouă sursă, eficientă din punctul de vedere al costurilor, în cooperare cu parteneri externi.
  • În cazul unei opriri pe termen lung a producției, compania va da salariaților o oferta de plecări voluntare și asistență ulterioară printr-un program special de plasare a forței de muncă (consiliere în carieră, dezvoltarea competențelor / recalificare profesională, asistență în găsirea de oferte de muncă).

CIECH Soda România (CSR) este forțată să demareze procesul de oprire a producției la uzina sa din Râmnicu Vâlcea, începând cu 18 septembrie 2019. În cazul unei opriri pe termen lung, compania va fi nevoită să înceteze contractele de muncă pentru majoritatea angajaților săi. Cu toate că a depus mari eforturi pentru a menține în viață singura fabrică de sodă calcinată din țară, CIECH este forțată să ia astfel de decizii din cauza recentelor majorări ale prețului aburului industrial până la un nivel nesustenabil, operate de către unicul său furnizor, CET Govora.

Aflată în insolvență încă din 2016 și afectată de recenta alunecare de teren de la mina Alunu, CET Govora a denunțat în mod unilateral, în 18 iunie, contractul pentru livrarea aburului industrial către CIECH Soda România. Asta în condițiile în care prețul actual abia fusese stabilit pe 1 aprilie și trebuia să fie valabil până la 31 decembrie 2020. Conform noilor condiții, este impusă o nouă creștere a prețului aburului, a doua din acest an – cu aproape 135% mai mult față anul trecut (incluzând certificatele CO2).

Grupul CIECH a avut în permanență o atitudine deschisă spre cooperare și a solicitat de asemenea sprijinul autorităților până la cel mai înalt nivel pentru a încerca să ajungă la o înțelegere cu CET Govora. Cu toate acestea, acceptarea noului preț de către CIECH Soda România ar însemna mari pierderi financiare pentru companie.

CIECH Soda România, parte a Grupului CIECH – lider în industria europeană de profil și unul dintre cei mai mari investitori polonezi de pe piața locală – se află în imposibilitatea de a-și continua operațiunile din cauza problemelor pe care le are cu unicul său furnizor de abur. Cu mare dezamăgire trebuie să anunțăm demararea procesului de oprire a producției noastre. E o veste tristă pentru noi, pentru oamenii noștri, pentru multe alte mii de persoane care ar putea fi afectate, însă nu ne pierdem speranța că încă mai putem găsi, la cel mai înalt nivel, sprijinul de care avem atâta nevoie pentru a continua business-ul nostru. În ultimul timp, am lucrat continuu la găsirea unor soluții pentru rezolvarea tuturor acestor probleme și pentru a salva CIECH Soda România.  Nu ne vom da bătuți!”, a declarat Witold Urbanowski, CEO CIECH Soda România.

CIECH caută cea mai bună soluție, printre opțiunile disponibile fiind dezvoltarea unui plan pentru obținerea aburului dintr-o nouă sursă eficientă din punctul de vedere al costurilor, în cooperare cu parteneri externi. CSR rămâne deschisă negocierilor cu CET dar în același timp derulează o analiză profundă și în detaliu a conservării fabricii din România, în vederea unei posibile reluări a producției în viitor. Deciziile privind aceste aspecte vor fi luate până la sfârșitul acestui an.

În cazul în care va fi necesară oprirea producției pe termen lung, CIECH Soda România va fi nevoită să înceteze contractele de muncă pentru 500 dintre cei 600 de angajați ai săi. O parte vor rămâne în uzină pentru mentenanța instalațiilor, astfel încât să poată fi reluată producția la momentul potrivit. Pentru mai mult de 100 de angajați va fi oferită posibilitatea unei relocări la fabricile din Polonia sau Germania ale Grupului.

Salariaţilor li se va acorda o ofertă de plecări voluntare, având asigurat un pachet compensatoriu cuprinzător. Suplimentar ofertei, ei vor putea cere sprijin companiei pentru găsirea de noi joburi, datorită unui program special de plasare a forței de muncă (consiliere în carieră, dezvoltarea competențelor / recalificare profesională, asistență în găsirea de oferte de muncă). 

**********

CIECH – unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România

CIECH Group, una dintre principalele companii de pe piața de sodă din Europa, a investit peste 550 milioane de lei în România și are în prezent 600 de angajați la unitatea sa de producție din Râmnicu Vâlcea (fosta Uzinele Sodice Govora), incluzând Sucursala din România. De la preluarea fabricii în 2006, CIECH a devenit unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România, transformând uzina de pe platforma industrială într-o societate competitivă pe piață, plătind taxe în valoare de peste 40 milioane de lei anual, contribuind la economia națională şi în același timp consolidând relațiile româno-polone.

CIECH Soda România produce sodă calcinată şi silicat de sodiu. 

Principalii factori care afectează activitatea CIECH Soda România:

  • Majorările succesive ale prețului aburului, care au generat niveluri de costuri nesustenabile – cu aproape 135% mai mari în prezent față de 2018 (incluzând prețurile certificatelor CO2);
  • Actualul preț al aburului, unul necompetitiv: cu 27% mai mare decât în Polonia (unde combustibilul este tot cărbunele), cu numai 11% mai mic decât în Germania (generat prin arderea gazelor, o resursă mai scumpă decât cărbunele);
  • Diminuarea volumului de abur livrat către CIECH Soda România (cu 20% mai mic începând cu luna mai), ceea ce forțează reducerea producției: imposibilitatea de a asigura volumele necesare pentru un nivel optim al producției de sodă calcinată.

Situația actuală la CIECH Soda România

Toți factorii de mai sus influențează sustenabilitatea și planurile companiei. Drept urmare, până când compania va identifica o soluție pentru aprovizionarea cu abur pe termen lung la nivelurile tehnice, în cantitățile și la costurile corespunzătoare, CIECH Soda România este nevoită să demareze procesul de oprire a producției – instalațiile vor fi oprite treptat începând cu 18 septembrie a.c., iar în perioada următoare vor fi păstrate în stare de conservare, pentru a evita o oprire ireversibilă.

Din nefericire, în cazul unei suspendări pe termen lung a producției, vor fi afectați 500 dintre cei 600 de angajați. Circa 100 vor rămâne în cadrul uzinei pentru mentenanță. Altor peste 100 li se vor oferi locuri de muncă în cadrul structurii Grupului CIECH, prin relocare către fabricile din Polonia și Germania. Iar celorlalți li se va da o ofertă de plecări voluntare, având asigurat un pachet compensatoriu cuprinzător. Suplimentar, ei vor putea cere sprijin companiei pentru găsirea de noi joburi, datorită unui program special de plasare a forței de muncă (consiliere în carieră, dezvoltarea competențelor / recalificare profesională, asistență în găsirea de oferte de muncă).

Istoria zbuciumată a singurei uzine de sodă din România

O incursiune în trecut evidențiază calea singurului producător de sodă din România de la faliment la o afacere solidă și apoi la impasul în care se află astăzi:

  • Salvarea uzinei de sodă a României

CIECH a făcut mari eforturi pentru a păstra singura uzină de sodă din România, pe o piață foarte dificilă, cu actori regionali noi. În 2006, la preluarea activității de producere a sodei de către CIECH, uzina era perimată și avea un deficit de echipamente. În anii următori, au fost efectuate investiții în valoare de 100 milioane de euro în retehnologizare, mentenanța producției și plata datoriilor. În perioada 2013-2014, CIECH Soda România a trecut printr-un proces de transformare pentru a evita falimentul. A avut loc o restructurare profundă, care a implicat redimensionarea echipei, reduceri de costuri și control.

Compania a reușit să oprească pierderile și să înregistreze deficit zero. După revenire, CIECH Soda România a început să implementeze un plan de investiții cuprinzător pentru a face operațiunile sustenabile și pentru a asigura viitorul activității și angajaților săi. Au fost investiți peste 20 milioane de euro într-un nou calcinator, un nou compresor, noi echipamente pentru instalații, condiții de lucru mai bune, care au condus într-un final la o majorare a producției cu 20%. Drept urmare, în 2015 compania a avut un an record în ceea ce privește producția și a inițiat noi planuri pentru continuarea creșterii producției și dezvoltarea portofoliului.

  • O afacere solidă, afectată de factori externi

Aburul industrial este o materie primă necesară pentru producerea sodei, iar prețul acestuia este o parte semnificativă a cheltuielilor de exploatare ale uzinei. Aburul insuficient sau prea scump afectează profund capacitatea companiei fie de a produce cantitățile care să permită acoperirea costurilor, fie majorează costurile la niveluri care nu sunt sustenabile economic. Acesta este motivul pentru care, deși era o afacere solidă, CIECH Soda România a fost afectată de problemele înregistrate de unicul său furnizor de abur, CET Govora.

CET a intrat în insolvență în mai 2016, iar administratorul judiciar a solicitat un preț mai mare pentru aburul livrat către CIECH Soda România. Negocierile au fost dure, dar, într-un final, a fost pus în practică un nou contract. Cu banii încasați de la CIECH Soda România, CET Govora a declarat public că putea să își acopere costurile și, mai mult, avea și fonduri suficiente pentru investiții.

Doi ani mai târziu, în 2018, situația CET era încă neclară, se afla încă în insolvență, prin urmare CIECH Soda România nu a putut să înceapă implementarea noilor sale planuri de dezvoltare a activității: creșterea producției de sodă calcinată. Acestea au fost zădărnicite și de o nouă majorare a prețului aburului industrial.

La finalul lui 2018, CIECH Soda România a ajuns la un acord temporar cu CET pentru primele trei luni ale anului 2019.

Tot profitul pe 2018, care era esențial pentru operațiunile din 2019, a fost înghițit în această scurtă perioadă de noul preț al aburului industrial. În primul trimestru al anului 2019, factura lunară pentru aburul furnizat de CET s-a majorat cu 55% față de facturile din 2018 (în parte și din cauza certificatelor CO2). La 1 aprilie, CIECH Soda România și CET au semnat o nouă înțelegere referitoare la noul preț al aburului, care ar fi trebuit să fie valabil până la 31 decembrie 2020.

Drept urmare, în acest moment, CIECH Soda România deja plătește pentru abur în România un preț mai mare cu 27% în comparație cu Polonia și cu numai 11% mai mic decât în Germania. În timp ce propria termocentrală a CIECH Soda Polska funcționează pe bază de cărbune superior (CET Govora funcționează pe bază de lignit, care este un cărbune inferior), termocentrala CIECH Soda Deutchland este alimentată cu gaz, care este un combustibil mult mai scump decât cărbunele.

Pe lângă presiunea prețului aburului, ceea ce a făcut înțelegerea și mai dificilă a fost anunțul CET Govora că nu va putea să asigure cantitățile necesare. În mai a început o reducere cu 20% a livrărilor de abur (care fusese anunțată încă din 15 mai). Drept urmare, in iulie a.c. CIECH Soda România a fost nevoită să își redimensioneze numărul de angajați și sa facă disponibilizări care au vizat 25 de persoane.

  • Un impas: a doua majorare de preț din acest an…

Actualele probleme ale CIECH Soda România, provocate de majorările succesive ale prețului aburului, sunt în principal rezultatul managementului deficitar al CET Govora de până în 2016 și al situației financiare catastrofice de după 2018, care a fost agravată de cel mai recent accident cauzat de alunecarea de teren de la mina Alunu, din mai 2019.

CET, care deja furniza cu 20% mai puțin abur decât era necesar pentru a acoperi nevoile de producție ale CIECH Soda România, a denunțat unilateral contractul semnat în acest an, anunțând o nouă majorare de preț, cu 80% mai mare, deși prețul existent este cel mai mare dintre nivelurile înregistrate la unitățile de producție ale CIECH din Polonia și Germania.

În pofida faptului că discuțiile cu CET au început imediat și în ciuda atitudinii deschise a reprezentanților grupului polonez din industria chimică, pretențiile legate de prețul ridicat s-au menținut. Acceptarea noului preț de către CIECH Soda România ar avea drept rezultat o permanentă lipsă de profitabilitate a producției și pierderi financiare constante pentru uzină, motiv pentru care CIECH Soda România a fost nevoită să anunțe întreruperea producției începând cu 18 septembrie 2019.

Din păcate, din cauza poziției lipsite de compromis a CET, singura soluție rezonabilă este suspendarea producției, ceea ce va afecta CIECH Soda România, comunitatea locală și multe industrii din țara noastră, clienți pentru care CIECH Soda România este un furnizor vital de sodă calcinată.

  • Următorii pași

În trecut, CIECH Soda România a depus eforturi intense pentru a rezolva toate aceste probleme. CIECH Soda România a abordat problematica necesității ca CET să se transforme și să se eficientizeze. De exemplu, propria termocentrală a CIECH din Polonia produce același volum de energie cu un număr de angajați de șapte ori mai mic. CIECH Soda România și Grupul CIECH au prezentat întreaga situație doamnei Prim-ministru Viorica Dăncilă, mai multor miniștri cu competențe în domeniu, liderilor camerelor Parlamentului, autorităților locale și membrilor partidului de guvernământ și ai partidelor de opoziție. Din păcate, întreaga situație a CET este foarte dificilă și necesită decizii economice și de management la nivel înalt pe care nimeni nu a putut să și le asume. Între timp, situația în care se află compania se agravează până în punctul în care am luat în calcul în mod serios costurile unei închideri definitive.

CSR rămâne deschisă negocierilor cu CET dar în același timp derulează o analiză profundă și în detaliu a conservării fabricii din România, în vederea unei posibile reluări a producției în viitor. Deciziile privind aceste aspecte vor fi luate până la sfârșitul acestui an.

CIECH Soda România este o companie membră a Grupului CIECH care produce în România sodă calcinată ușoară și densă, silicat de sodiu solid şi lichid.

Pentru mai multe informații, vizitați www.ciechgroup.com

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here