Dolj: elevi intoxicați cu substanțe pentru dezinsecție la Daneți și Dăbuleni

0
Comuna Daneți

În dimineața zilei de 12 februarie 2020, 16 elevi din clasa a III-a din Școala Gimnazială din Daneți au acuzat stări de greață, amețeli și vomă. Profesorii au anunțat medicii Dispensarului din comună, care au evaluat situația copiilor și au solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Începând cu ora 10.40, a fost declanșat Planul Roșu de intervenţie, etapa 1.

Conform unor informații primite de la viceprimarul comunei Daneți, Cioabla Ștefan, șase elevi cu simptome mai grave au fost preluați și transportați în mod prioritar de echipajele medicale. Ceilalţi elevi au fost și ei duși la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, pentru a se verifica starea lor de sănătate.

Se pare că în cursul serii de 11 februarie 2020, s-au executat lucrări de dezinsecție în școala din Daneți și s-au lăsat geamurile deschise pe timpul nopții. Situația stă sub semnul întrebării.

Dăbuleni

În mod paradoxal, la câteva ore după evenimentul din comuna Dăneți, a fost anunțată o altă situație similară la Liceul Teoretic Constantin Brâncoveanu Dăbuleni, unde 9 copii de clasa a IV-a și un elev de liceu au prezentat stări de greață, vomă și iritații ale căilor respiratorii. Aceștia sau deplasat la spitalul orășenesc pentru a solicita sprijin medical. Ulterior elevul de liceu a fost transportat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

Informații actualizate

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Oltenia” al județului Dolj aduce precizări:

Azi, 12.02.2020, în jurul orei 10.00, inspectoratul județean pentru situații de urgență a înregistrat un apel primit prin numărul unic de urgență 112, prin care am fost anunțați că, la școala generală din localitatea Daneți, copiii dintr-o clasă prezintă stări de rău: amețeală, greață, stări de vomă, etc. Imediat, la fața locului au fost trimise 3 autospeciale destinate transportului victimelor multiple, 1 autospecială de prim ajutor medical, 2 ambulanțe SAJ și autospeciala de cercetare CBRN, activitatea la fața locului fiind coordonată de grupa operativă. Ajunși la locul intervenției, salvatorii au constatat că este vorba despre 16 copii, dintre care 15 au fost încadrați în urgența tip cod verde (stabil), iar unul la urgența tip cod galben (prezenta dureri de cap, greață, vomă, etc.). Pentru o evaluare mai amplă, toți minorii au fost transportați la dispensarul medical din localitate, unde li s-a acordat ajutor medical specializat, fiind totodată supuși unui control mai amănunțit al stării de sănătate. Investigațiile medicale au relevat că toți cei 16 copii necesită să fie trimiși la unități spitalicești din municipiul Craiova, cu autospecialele de la fața locului. Precizăm că, pe întreaga durată a intervenției, toți copiii au fost conștienți, cooperanți și în afara oricărui pericol.

Un al doilea apel de urgență a fost primit la ora 11.44, anunțând că la Spitalul Orășenesc Dăbuleni s-au prezentat 9 copii prezentând simptome similare celor menționate mai sus. Acestora li s-a acordat primul ajutor medical de urgență de către cadrele medicale din spital. La fața locului au fost trimise o autospecială pentru transportul victimelor multiple, o ambulanță SAJ, autospeciala de cercetare CBRN, dar și grupa operativă a inspectoratului. Toți cei 9 copiii sunt conștienți și cooperanți cu cadrele medicale, fiind transportați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

În ambele cazuri mai sus prezentate, echipa specializată în intervenții la accidente chimice, biologice și radiologice/nucleare (CBRN) din cadrul inspectoratului județean pentru situații de urgență a efectuat măsurători la fața locului pentru a determina eventuala prezență a unor substanțe periculoase, precum și valorile de concentrație în aer asociate. În urma efectuării măsurătorilor, aparatele din dotarea autospecialei care au fost utilizate nu au indicat prezența vreunei substanțe periculoase.

Informații actualizate

În cele două cazuri de la Daneţi şi Dăbuleni, poliţiştii doljeni desfăşoară cercetări în vederea lămuririi stării de fapt, fiind întocmite 2 dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here