COVID-19: Parlamentul European a alocat un ajutor de peste 3 miliarde euro pentru sectorul medical din UE

0

Fonduri UE pentru a acoperi nevoile sporite ale sistemelor medicale ale statelor membre din cauza pandemiei
Obținerea și distribuirea de materiale medicale în întreaga Europă
Pachetul financiar conține fonduri suplimentare, de exemplu pentru a ajuta Grecia să combată presiunile exercitate de migrație

Mai multe teste, sprijin acordat medicilor și asistenților medicali: Parlamentul European a aprobat vineri, 17 aprilie 2020, un ajutor UE în valoare de 3.08 miliarde euro.

Fondurile UE trebuie să sprijine în mod direct sistemele de sănătate din statele membre ale UE în lupta lor împotriva pandemiei provocate de coronavirus. Inițiativa va permite achiziționarea de materiale medicale urgente, cum ar fi măști și echipamente respiratorii, transportul echipamentelor medicale și al pacienților din regiunile transfrontaliere, finanțarea recrutării mai multor profesioniști în domeniul sănătății care să poată fi trimiși în zonele cele mai afectate din întreaga Uniune Europeană, precum și sprijinul acordat statelor membre pentru organizarea unor spitale de campanie mobile.

O sumă totală de 3.08 miliarde euro din bugetul UE va fi canalizată în principal prin Instrumentul de sprijin de urgență (2.7 miliarde EUR) și prin intermediul rescEU (380 milioane euro).

Pachetul include fonduri suplimentare pentru finanțarea zborurilor de repatriere (45 milioane euro) în cadrul Mecanismului de protecție civilă al UE pentru a reuni familiile blocate în țări terțe, pentru a furniza mai multe resurse Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (3.6 milioane euro), dar și pentru a ajuta Grecia să facă față creșterii presiunilor exercitate de migrație (350 milioane EUR) și să sprijine reconstrucția post-cutremur (100 milioane EUR) a Albaniei.

În luna martie 2020, deputații europeni din Comisia pentru bugete au solicitat deja mobilizarea mijloacelor financiare disponibile din bugetul pe 2020.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here