Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova la aniversare!

0

Se împlinesc 170 de ani de când trei actori entuziaști, Costache Caragiali, Costache Mihăileanu și C. Serghie, s-au reunit la Craiova pentru a fonda o instituție care a străbătut veacurile (XIX, XX și XXI): Teatrul Național din Craiova.

Astfel, luni, 29 iunie, începând cu ora 21.00 ne întâlnim pe esplanada Teatrului, pentru a trăi împreună emoția acestei aniversări.

Mesajele conducerii teatrului, ale societarilor de onoare și ale invitaților vor fi urmate, la ora 21.30, de vernisarea expoziției digitale Proiecțiile 170: teatru din trei secole la Craiova, vizibilă din afara incintei instituției, o panoramă de imagini și texte care se vor derula pe firul existenței de până acum a teatrului nostru.

Teatrul craiovean, al doilea teatru național, ca vechime, după cel din Iași, a fost martor a trei războaie care au schimbat configurația țării și a omenirii, Războiul de Independență (1877-1878), Primul Război Mondial (1914-1918), Al Doilea Război Mondial (1939-1945), evenimente tragice pe care le-a străbătut mereu cu fruntea sus, crezând în nobila misiunea a artei scenice. Naționalul din Craiova a fost, de asemenea, martor al reîntregirii României Mari, iar actori ai săi au jucat în spectacole susținute alături de actorii ieșeni în capitala Moldovei, zona liberă de ocupație în vremea când Bucureștiul și restul țării erau sub ocupație germană.

Sărbătoarea teatrului craiovean ar fi urmat să se desfășoare pe durata a trei zile, între 27-29 iunie a.c., cu participarea teatrelor naționale din Iași și București, a unor membri ai Academiei Române, directori de teatre, diriguitori ai altor instituții de cultură din țară. Cum actuala pandemie a dat peste cap planurile întregii lumi, ne vedem nevoiți, în condițiile prezente, să redimensionăm momentul aniversar la care vă invităm în continuare să luați parte ca oaspeți de onoare ai teatrului.

În aceeași seară, Nicolae Coande și Marius Dobrin vă invită la lansarea cărților dedicate teatrului. Cele două cărți surprind un segment de timp (2007-2020) din elevata și longeviva istorie a unei instituții create pentru a bucura publicul românesc și internațional. Un memento și o radiografie a vieții și muncii artiștilor craioveni dăruiți teatrului.

Veniți să depănăm împreună povestea emoțiilor și energiei Naționalului craiovean!

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here