Odată cu noua administrație de la Washington și un summit Uniunea Europeană – Statele Unite ale Americii, programat mai târziu în 2021, Parlamentul European consideră că este timpul reînnoirii parteneriatului transatlantic, începând cu gestionarea pandemiei de Covid-19 și cu redresarea economică ulterioară și continuând cu dezvoltarea unei economii sustenabile, neutre din punct de vedere al mediului și întărirea democrației la nivel mondial.
Alegerea lui Joe Biden ca președinte al SUA este șansa ca UE și noua administrație americană să reclădească un parteneriat transatlantic mai solid. În condițiile pandemiei globale și a consecințelor sale la nivel economic și social, și în condițiile schimbărilor climatice și amenințărilor la adresa democrației, reprezentate de populism și dezinformare, necesitatea colaborării internaționale nu a fost niciodată mai stringentă.
Radosław Sikorski / Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)- Polonia: „Joe Biden este un „atlanticist” tradițional, face parte din generația care-și amintește bazele instituțiilor occidentale. Astfel, consider că suntem norocoși că avem un grup de politicieni experimentați la cârma politicii americane care își aduc aminte și înțeleg necesitatea Americii de a avea alianțe puternice”.
În cursul vizitei pe care a făcut-o la Parlamentul European în 2010, Joe Biden, vicepreședinte pe atunci, a subliniat valoarea democrației parlamentare și potențialul unor relații puternice SUA-UE.
Joe Biden: „Împreună cu foștii mei colegi din Congresul SUA, dumneavostră și eu, reprezentăm peste 800 de milioane de oameni. Gândiți-vă puțin la asta: două organisme alese care modelează legile pentru aproape o optime din populația planetei, este un aspect cu adevărat remarcabil”.
UE dorește o cooperare reînnoită cu Washingtonul, pentru a gestiona problemele globale. Principala prioritate este încheierea pandemiei, prin asigurarea distribuirii corecte a vaccinurilor, tratamentelor și testelor, și a faptului că cele mai sărace state din lume nu vor fi lăsate pe dinafară.
Deși gestionarea Covid-19 este o problemă stringentă, la fel sunt și schimbările climatice, digitalizarea economiilor sau lupta împotriva terorismului.
UE propune dezvoltarea cooperării în domeniul climei printr-o asumare mutuală a neutralizării emisiilor de carbon până în 2050.
De la promovarea valorilor comune precum democrația și drepturile omului, până la deschiderea dialogului pentru un comerț mai corect și reformarea Organizației Mondiale a Comerțului, Parlamentul European consideră că este momentul unei conduceri globale mai puternice din partea UE și SUA.
sursa: Parlamentul European