Politiști de penitenciare în protest la Ministerul Justiției – VIDEO

0
Sindicatul Phoenic Pelendava

Luni, 22 februarie 2021, la sediul Ministerului Justiției, agenți și ofițeri de la Sindicatul Phoenic Pelendava din Penitenciarul Pelendava, au participat la un nou miting de protest care va fi urmat de pichetări organizate joi, 25 februarie 2021, la Penitenciarele Aiud, Gherla și Miercurea Ciuc.

Declanșarea protestelor este provocată de lipsa de soluții dar mai ales de reacție a Ministrului Justiției, care a recepționat în mai multe rânduri, atât direct cât și în scris, problematica, fără a oferi niciun răspuns în termenul asumat.

Acțiunile se vor relua cu regularitate la interval de două săptămâni, cu modificarea locațiilor de protest, acestea urmând să fie comunicate public, în timp util.

Protestăm pentru că Poliția Penitenciară este:

 1. Singura instituție din structura de apărare națională care nu acordă titlul de specialist de clasă prevăzut de lege.
 2. Ultima instituție din structura de apărare națională ca procent de posturi ocupate raportat la posturile prevăzute în norme și în standarde.
 3. Prima instituție din România care în 2021 poate scădea sub nivelul de 50% de posturi vacante față de standardele în vigoare, în eventualitatea unui buget subdimensionat.
 4. Prima instituție din România la numărul de ore suplimentare de muncă prestate (peste un milion anual);.
 5. Prima instituție din structura de apărare cu risc major de a nu reuși ocuparea în 2021 a posturilor aflate în proceduri de concurs din 2020, din lipsă de buget.
 6. Prima instituție din România ca vechime a tehnicii din dotare (mijloace auto. armament, mijloace de comunicare, de imobilizare, de control etc).

Revendicări:

 1. Asigurarea fondurilor necesare pentru ocuparea, în cursul anului 2021, a unui nr. suplimentar de 2000 posturi față de situația din luna ianuarie 2020.
 2. Efectuarea modificărilor normative necesare în vederea acordării titlului de specialist de clasă pentru polițiștii de penitenciare, similar polițiștilor.
 3. Respectarea Legii nr 153/2017, respectiv a prevederilor referitoare la aplicarea (etapizată) a actului normativ, pentru anul 2021.
 4. Indexarea pensiilor polițiștilor de penitenciare trecuți în rezervă, cel puțin cu valoarea inflației.
 5. Acordarea suplimentului de risc COVID-19 pentru personalul implicat în activități generatoare de riscuri pe această linie.
 6. Punerea în aplicare a Deciziilor ICCJ nr 51/2019 privind plata corectă a salariului și respectiv nr 65/2020 privind plata corectă a orelor suplimentare.
 7. Plata indemnizației de concediu cu sporuri, urmare a sentințelor civile existente precum și a modificărilor legislative intervenite.
 8. Îmbunătățirea condițiilor de muncă și a dotărilor prin aplicarea prevederilor convenite în Acordul colectiv la nivelul grupului de unități (alocarea bugetului necesar).

***

Pe întreaga durată a protestelor, mitingurile anunțate pot fi completate și cu alte acțiuni: excesul de zel în efectuarea unor misiuni sau activități, refuzul de prestare a muncii suplimentare, acțiuni de tipul grevei japoneze, suspendarea sau chiar blocarea activității.

Cristi Mihai TUȚĂ
Președinte Sindicat Phoenix-Pelendava

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here