Începerea anului școlar 2021-2022, tema unei ședințe organizată la Prefectura Vâlcea

0

Joi, 19 august 2021, membrii Grupului de monitorizare a măsurilor privind asigurarea protecției unităților școlare, a siguranței elevilor și a personalului didactic din județul Vâlcea și cei ai Grupului de monitorizare a stadiului de pregătire a unităților de învățământ pentru începerea noului an școlar 2021-2022, s-au la sediul Instituției Prefectului – Județul Vâlcea, într-o ședință de lucru comună.

Întâlnirea a avut ca scop analizarea stadiului de pregătire a unităților de învățământ pentru începerea noului an școlar, precum și a măsurilor ce se impun a fi luate pentru a asigura condiţii optime și sigure pentru toți elevii din județ.

În acest sens, printre subiectele abordate s-a aflat elaborarea ”Planului teritorial comun de acțiune privind creșterea gradului de siguranță a elevilor și personalului didactic și prevenirea delicvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar din județ”, plan în baza căruia vor acționa forțele de ordine din județ pe parcursul anului școlar 2021-2022, în vederea sigurării protecției unităților școlare.

Propunerea prefectului Sebastian Fârtat a fost ca acest plan să fie realizat și prezentat spre aprobare până la sfârșitul acestei luni, iar pe lângă acţiunile ce trebuie întreprinse pe linia creşterii siguranţei în unităţile de învăţământ și a scăderii fenomenului infracţional în rândul elevilor, acesta să cuprindă și o serie de acțiuni care să vizeze combaterea bullying-ului și a abandonului școlar, fenomene tot mai des întâlnite în mediul școlar.

Reprezentantul Guvernului în Vâlcea a solicitat totodată Inspectoratului de Poliție Județean să prezinte și o situație a modului în care unitățile de învățământ din județ au asigurată paza acestora, în vederea găsirii unor soluții pentru acele școli care, în prezent, nu au nicio formă de pază.

În ceea ce privește infrastructura școlară, prefectul Sebastian Fârtat a ținut să sublinieze că este necesar ca toate unitățile de învățământ să ofere condiții de igienă decente elevilor.

Este inadmisibil ca în anul 2021 să avem școli cu toaletele în curte, neconforme, în condițiile în care fix în acest an oamenii încep să meargă în spațiu de plăcere”, a atenționat prefectul județului Vâlcea.

Conform statisticii Inspectoratului Școlar, în anul 2019, în județul Vâlcea, erau 17 unități de învățământ cu grupuri sanitare neconforme. În ultimul an și jumătate, cu fonduri alocate de Guvernul României, au fost amenajate toalete noi, conforme cu cerințele actuale, pentru nouă dintre aceste instituții de învățământ din județ.

Și în cazul celorlalte opt școli care au încă toaletele în curte, atât Inspectoratul Școlar Județean, cât și prefectul Sebastian Fârtat au făcut demersuri pentru a găsi fondurile necesare amenajării de grupuri sanitare conforme. Pentru șapte dintre ele a fost deja depusă documentația necesară pentru a putea fi prinse în programul Ministerului Educației dedicat școlilor și grădinițelor cu toalete neconforme, iar pentru cea de-a opta, prefectul a cerut Consiliului Județean Vâlcea să analizeze posibilitatea de a aloca fondurile necesare acestei investiții din bugetul județului.

De asemenea, Sebastian Fârtat a a dispus ca, începând de luni, 23 august 2021, echipe mixte formate din reprezentați ai Inspectoratului Școlar Județean, ai Direcției de Sănătate Publică și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vâlcea, sub coordonarea celor doi subprefecți ai județului, să facă verificări în toate școlile din județ și în special în acele unități de învățământ care nu au autorizație sanitară sau de securitate la incendii, pentru a putea găsi soluțiile legale de remediere a acestor probleme până la începerea noului an școlar.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here