Concert simfonic de marimbă

0

VINERI,  12  MAI  2023, ORA  19:00
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”
 
Concert simfonic
de marimbă

DIRIJOR
TIBERIU  SOARE

SOLIST
SORIN  ROTARU
marimbă

 Vineri, 12 mai, de la ora 19:00, iubitorii muzicii sunt invitați la Filarmonica ”Oltenia” Craiova în universul ritmurilor braziliene și de jazz transpuse simfonic de Ney Rosauro în “Concertul nr. 1 pentru marimbă”, instrument de percuție similar xilofonului. Cu un sunet cald, marimba este originară din Africa, dar foarte iubită și în țările Americii Latine.  

”Concertul nr. 1 pentru marimbă și orchestră” a fost scris în 1986  în Brazilia și este dedicat fiului compozitorului, Marcelo. Este considerat cel mai popular concert de marimbă din toate timpurile și a fost interpretat de peste 3.000 de orchestre din întreaga lume. Revista Percussive Notes nota: „concertul este superb scris pentru timbrul unic și calitățile tehnice, de virtuozitate ale marimbei”. Autorul acestei creații, Ney Rosauro, născut în  1952 în Rio de Janeiro, este unul dintre cei mai originali şi activi percuţionişti şi compozitori din zilele noastre.

Solistul concertului de marimbă va fi  Sorin Rotaru, percuționist care în ultimii 20 de ani a susținut peste 250 de concerte în ansambluri camerale sau alături de orchestre din România, Marea Britanie și Israel. Timp de peste 10 ani a fost membru în renumitele ansambluri de muzică contemporană Profil și Archaeus, în același timp colaborând cu diferite formații camerale precum SonoMania. A susținut concerte în Japonia, Germania, Danemarca, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Republica Cehă.

La pupitrul simfonicului craiovean va reveni Tiberiu Soare, dirijor al Operei Naționale București și al Filarmonicii de Stat din Sibiu. Preocupat de dialogul cu publicul, reputatul muzician este autorul volumelor “Pentru ce mergem la Operă?” (Premiul Galei Societății Civile 2014) și “Nouă povestiri muzicale”. În  2018, Casa Regală a României i-a acordat lui Tiberiu Soare distincția Ordinul Coroana României în Grad de Ofițer.  Pe plan internaţional, activitatea artistului a constat în colaborări cu numeroase ansambluri de prestigiu precum: London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N (Stockholm), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia).

Programul serii va începe cu uvertura “Hebridele” de Felix Mendelssohn-Bartholdy, o călătorie sonoră în pitoreasca Scoție. Piesa simfonică are ca punct de pornire legenda eroului irlandez din secolul al III-lea, Fingal, a cărui grotă se găseşte în insula Staffa din arhipelagul Hebridelor (vestul Scoţiei). Finalul concertului va aparține “Simfoniei în Re minor” de Cesar Franck, lucrare ce reprezintă rezultatul dilemelor specifice epocii romantice, sensibilitatea latină împletindu-se armonios cu rigoarea germanică.

Biletele pentru concert se achiziționează online, pe entertix.ro:
https://www.entertix.ro/evenimente/15707/concert-simfonic-12-mai-2023-filarmonica-oltenia-craiova.html?fbclid=IwAR1mGaXUbnrh1_5-1AWrbmSbIXvqC6zxwsi6fPsaF053Yk3iziG8rh3Ujck

De asemenea, biletele se procură de la agenția din Calea Unirii 16, luni-vineri (orele 10:00-18:00).
Detalii se obțin la numărul de telefon 0251 414 698.
Prețuri bilete: 50 lei; 15 lei (elevi, studenți, seniori)

————————————————————————–
Ramona Bădescu
Specialist Public Relations – Filarmonica ”Oltenia” Craiova
http://www.filarmonica-oltenia.ro/
https://www.facebook.com/filarmonicaolteniacraiova/
https://www.instagram.com/olteniaphilharmonic/

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here