Dragoș Frumosu, liderul SINDALIMENTA, trage un semnal de alarmă privind situația din agricultură și industria alimentară

0

Dragoș Frumosu, liderul Departamentului pentru Industrie Alimentară al PPU (social-liberal) și președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA, trage un semnal de alarmă în privința dezastrului din economie și avertizează în privința pericolelor care amenință agricultura și industria alimentară.

Liderul umanist arată că situația în care se găsesc cele două domenii, unele de o importanță uriașă pentru România, reprezintă, de fapt, un atentat la siguranța națională din partea actualilor guvernanți.

Cifrele nu mint și creionează tabloul sumbru al situației actuale:

• România a înregistrat un deficit de 968,2 milioane de euro în comerțul cu produse agroalimentare, în primul semestru;
• Carnea de porc proaspată, refrigerată sau congelată continuă să ocupe prima poziție la importuri, cu o valoare de 292,2 milioane de euro pentru 122.961 tone;
• Exporturile sunt bazate pe materie primă, în timp ce am continuat să importăm masiv produse procesate;
• Culturile de primavară sunt afectate de secetă pe o suprafață de aproximativ un milion de hectare, după ce culturile semănate în toamnă au fost afectate pe mai mult de 1,1 milioane hectare.”

Dragoș Frumosu reamintește de faptul că în luna mai a acestui an, SINDALIMENTA și mai multe organizații ale agricultorilor au lansat un apel și un program pentru salvarea acestor sectoare și solicită Guvernului să aplice măcar acum măsurile propuse.

Printre altele, planul de salvare al agriculturii și industriei alimentare, prin implicarea Guvernului în susținerea producătorilor români, propunea finanțarea înființării fermelor de reproducție în domeniul pasăre, sprijinirea sectorului de bovine de carne, a celui de ovine pentru comercializarea pe piețele externe, precum și sprijinirea înființării de ferme de reproducție în sectorul porc.

De asemenea, se solicita acordarea unui sprijin financiar pentru micii fermieri din sectorul legumicol, stimularea în mod expres a sectorului de legume protejate în serii și solare, precum și încurajarea microsistemelor de irigații din zona tradițională.

Apelul lansat de noi și măsurile propuse s-au bucurat de susținerea totală a agricultorilor, singurii care au ignora complet acest apel pentru o minimă protejare a agriculturii și industriei alimentare au fost guvernanții. Constat, cu amărăciune, că probleme de siguranță națională, cum sunt cele două domenii, nu-și găsesc locul pe ordinea de zi a Guvernului”, a precizat Dragoș Frumosu.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here