Proiectul Erasmus+ InterSTEM

0
Proiectul Erasmus+ InterSTEM

Asociaţia de Studii Socio-Economice este partenerul din România in proiectul european „InterSTEM – Utilizarea interdisciplinară a științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM) pentru predarea disciplinelor non-STEM în învățământul obligatoriu”.

Proiectul se va desfăşura în perioada 1 septembrie 2020 – 31 august 2022 şi este finanţat din fonduri europene prin programul ERASMUS+, Proiecte de parteneriat strategic.

Proiectul InterSTEM va crea o abordare inovatoare a procesului de predare a disciplinelor non-STEM în învățământul obligatoriu. În acest sens, rezultatele intelectuale sunt concepute pentru a pune noi baze în termeni de resurse didactice pentru materii non-STEM și în oportunitățile continue de învățare oferite cadrelor didactice implicate în educația preuniversitară.

Întrucât în ​​acest moment tehnologiile digitale sunt utilizate în principal pentru predarea materiilor legate de TIC și STEM, este logic să dezvoltăm o abordare alternativă pentru a oferi profesorilor de materii non-STEM noi instrumente cu care să atragă elevii folosind noi modalități interactive și motivante de învățare utilizând tehnologiile digitale.

În ultimii ani, tehnologiile digitale s-au dovedit a fi un instrument puternic de predare și învățare care implică și motivează atât elevii, cât și profesorii. Dovezile arată că metodele tradiționale, formale, instituționale de predare și învățare nu motivează suficient elevii implicați în învățământul obligatoriu, acesta fiind unul dintre principalele motive ale scăderii interesului pentru participarea la cursurile școlare care poate duce la rezultate educaționale și academice scăzute, chiar la eșec școlar.

Când vine vorba de utilizarea tehnologiilor digitale, mulți profesori în general și profesori non-STEM în special, încă nu au o bună înțelegere a modului de utilizare a instrumentelor digitale în predare. În plus, de multe ori nu au primit instruire adecvată pentru a selecta tehnologiile adecvate și nu au sprijin pentru a le utiliza.

În ceea ce privește faptele de mai sus, proiectul InterSTEM își propune să furnizeze profesorilor materiale de stăpânire a aplicațiilor necesare ceea ce va duce la  creșterea încrederii în sine și a abilităților digitale necesare integrării tehnologiei digitale în curriculum într-un mod interdisciplinar, prin utilizarea științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii. În plus, proiectul va ajuta și elevii implicați în învățământul obligatoriu, pentru a afla care sunt punctele lor forte și abilitățile personale.

Acest proiect este cu atat mai important cu cat pandemia ne forțează a ne adapta învățământului la distanță, on-line.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here