9 Mai – Ziua Europei: 70 de ani de solidaritate europeană

0

Au trecut 70 de ani de când Robert Schuman a făcut celebra sa declarație, unind țările europene. Scopul său a fost să aducă pace și solidaritate de durată între statele membre, astfel încât acestea să nu se mai întoarcă niciodată la ororile celui de-al Doilea Război Mondial. Actuala criză de sănătate îi aduce pe europeni în punctul în care trebuie să facă aceeași alegere: solidaritate și sprijin între vecini.

Acum 70 de ani, Robert Schuman a pus bazele Uniunii Europene la Paris. El a promis că pe acele baze va fi construită o nouă Europă.

Robert Schuman / Grupul Creștin-Democrat (Franţa): „Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic. Va fi construită prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto.

Era un mesaj de pace, unitate și speranță între țări vecine care abia scăpaseră de ororile și distrugerile celui de-al Doilea Război Mondial. Astăzi, ne confruntăm cu propria noastră provocare: să ne ridicăm la înălțimea acestor idealuri în timpul pandemiei de Covid-19. Muncitorii de pe întregul continent lucrează împreună, păstrând serviciile esențiale accesibile.

Statele membre oferă vecinilor lor o mână de ajutor pentru a lupta împotriva virusului și continuă să-și construiască viitorul comun împreună. Pentru a lupta împotriva unei pandemii care nu cunoaște frontiere, solidaritatea europeană este esențială.

Provocările de astăzi rezonează cu viziunea lui Schuman asupra Comunității Europene a Sănătății: unificarea strategiilor naționale de sănătate și a cercetărilor medicale pentru a face față amenințărilor comune ca o uniune.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here