Sirenele de alarmare a populației, vor fi testate și în județul Vâlcea

1

IGSU va desfășura în această săptămână un amplu exercițiu, la nivel național, pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă – PROCIV 2017.

În data de 21 aprilie 2017, în localități din judeţul Vâlcea va fi declanșat mecanismul de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite și vor fi acționate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populației din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice.

Simulările vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților.

În data de 21 aprilie, locuitorii judeţului Vâlcea vor auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul orar 10.00-12.00. De asemenea, în funcție de caracteristicile tehnice, vor fi testate și echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populație.

ISU Vâlcea recomandă cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratelor pentru situații de urgență. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIȚIU”.

******

Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate. Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

***

La nivelul judeţului Vâlcea, există 265 de astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate.

Responsabilitatea menținerii în stare de operativitate a sistemului de înștiințare-alarmare revine autorităților publice locale, iar reprezentanții inspectoratelor pentru situații de urgență derulează, periodic, acțiuni de verificare în teren. Pe parcursul anului trecut, personalul specializat din cadrul ISU Vâlcea a verificat 117 mijloace de alarmare a populației.

În anul 2016, ISU Vâlcea a organizat 46 exerciții de alarmare la nivelul localităților, acțiuni derulate în colaborare cu comitetele județene și locale pentru situații de urgență, instituțiile publice cu atribuții în managementul situațiilor de urgență și operatorii economici sursă de risc.

Reziliența comunității pentru a depăși urmările unor dezastre este consolidată prin pregătirea permanentă a autorităților responsabile cu managementul tipului de risc, în colaborare cu populația civilă, pentru atingerea dezideratului comun de îmbunătățire a capacității de reacție a unui stat în fața provocărilor.

1 COMENTARIU

 1. Cert este că începând cu 15.04.2004 (unificarea pompierilor cu structurile militare de protecţie civilă în urma intereselor politico-militare) nu s-a desfăşurat un asemenea exerciţiu. De fapt, această unificare a însemnat distrugerea sistematică a structurilor militare de protecţie civilă. Nu s-a desfăşurat nici după 01.01.2001 când datorită ping pong-ului ministerial, protecţia civilă a trecut, din nou, la interne. Până la 15.04.2004, lunar, în fiecare zi de marţi din lună se desfăşurau, la nivel naţional exerciţii de înştiinţare în caz de dezastre şi/sau conflict armat. După această dată nu s-au mai desfăşurat, prioritar pentru nou structură fiind lupta contra focului.
  Dar, a rămas desfăşurarea pe parcursul unui an calendaristic de exerciţii de alarmare publică (de protecţie civilă) la localităţile din judeţe, pe timpul cărora se verifică funcţionarea mijloacelor de alarmare.
  În toate ţările din Europa de vest, cel puţin, întreţinerea şi funcţionarea sistemelor de alarmare a populaţiei este responsabilitatea sistemelor naţionale şi teritoriale de telecomunicaţii şi este gratuită. La noi costurile sunt mari atât la nivel local, cât şi la nivel naţional..
  Nu înţeleg ce se vrea cu acest exerciţiu.
  Probabil şi-au adus aminte de ceea ce au distrus, Protecţia Civilă.
  Indiferent de concluziile DSU şi IGSU, un lucru este cert. Alarmarea şi adăpostirea populaţiei civile nu trebuie lăsate la indiferenţa şi nepăsarea autorităţilor publice centrale şi locale, civile şi militare. Trebuie să devină o problemă de securitate naţională şi dezbătută cu responsabilitate, în primul rând, în Consiliul Suprem de Apărare al Ţării.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here